2019-2020 – De Startfase
In schooljaar 2019-2020 startte deze trajectvoorziening na ruim een jaar voorbereiding. De formele, feestelijke opening gebeurde door wethouder Trijn Jongman van de gemeente Steenwijkerland, in aanwezigheid van leerlingen, hun ouders en betrokken medewerkers van school en hulpverlening.
Een krachtig actieplan als fundament
Op basis van de haalbaarheidsscan, de nulmeting in de voorbereidingsfase, werd samen met de coördinator van het arrangement een actieplan gemaakt. Per pijler en kritische succesfactor, werden acties uitgezet die om de aandacht van dat moment vroegen. Het actieplan werd de leidraad voor alle acties van het jaar waarin Het Tij startte. Het actieplan helpt bij het scherp houden van belangrijke onderwerpen en acties en helpt bij het voeren van de regie.
Voor het vullen van de pijlers onder het fundament van het arrangement was het in de startfase van belang dat goed werd afgestemd tussen alle betrokkenen en belanghebbenden. Dat betekende dat heel bewust moest worden omgegaan met informatievoorziening over het arrangement. Welke activiteiten waren belangrijk om te delen met het team en op welke manier werd daarover gecommuniceerd.
Uitdagingen door Covid-19
Eind 2019 werd de wereld geconfronteerd met de uitbraak van Covid-19. Dit had grote gevolgen voor het onderwijs, inclusief Het Tij. Door ‘coronamaatregelen’ werden scholen tijdelijk gesloten en onderwijs-op-afstand werd de norm. Voor sommige leerlingen bleek dit een voordeel, omdat zij zonder de fysieke schoolomgeving minder druk ervoeren. Tegelijkertijd werd het gemis aan sociale interactie en structuur een uitdaging.
Online monitoronderzoek
Ondanks de pandemie werd in overleg met de locatieleider en de coördinator van Het Tij besloten om het fundament van Het Tij te monitoren. Het onderwijs was namelijk doorgegaan en er werd, ondanks de fysieke belemmeringen, verder gewerkt aan het ontwikkelen van het arrangement. Er viel dus ook wat te monitoren.
Het monitoronderzoek werd geheel online uitgevoerd om de voortgang en opbrengsten te evalueren.
Cijfers en ‘soft bewijs’
Een van de centrale vragen bij het opzetten van het monitoronderzoek was: welke opbrengst heeft de trajectklas en wat vinden wij van die opbrengsten?
Voor bestuurders zijn meetbare cijfers van belang, terwijl medewerkers op de werkvloer vooral willen weten welke aanpak daadwerkelijk werkt.
Dit zorgde voor een spanningsveld tussen ‘harde data’ en ‘soft bewijs’ zoals observaties en intuïtieve inzichten (de menselijke ingrediënten) van docenten en hulpverleners.
Twee belangrijke opbrengsten
Sinds de start van Het Tij zijn twee belangrijke ontwikkelingen zichtbaar.
Van thuiszitten naar participatie – Leerlingen die voorheen thuis of in een dagbesteding zaten, komen nu naar school en bouwen hun deelname aan de maatschappij op.
Van zorg naar onderwijs – In de loop van de tijd neemt de noodzaak van intensieve hulpverlening af, terwijl de onderwijstijd toeneemt. Dit is duidelijk zichtbaar in de Maatwerkplannen*, waarin een verschuiving wordt waargenomen van zorg naar onderwijs.
*Maatwerkplannen zijn individuele handelingsplannen die samen met de jongeren worden opgesteld.
Terublikkend
Het eerste jaar van Het Tij was een periode van groei, uitdagingen en waardevolle inzichten. Ondanks de onverwachte obstakels door Covid-19 heeft het traject zijn meerwaarde bewezen. De focus op een actiegericht plan, monitoring en continue ontwikkeling heeft bijgedragen aan een positieve verandering in het leven van de betrokken jongeren.
Met deze stevige basis blijft Het Tij bouwen aan een toekomst waarin onderwijs en ondersteuning hand in hand gaan voor een inclusieve en kansrijke leeromgeving.